Masszázs Fórum

Ez a magyar masszőrök fóruma, melyben megosztjuk tapasztalatainkat, és próbáljuk minél jobban segíteni egymást, és a masszőrök helyzetét Magyarországon.


You are not connected. Please login or register

Masszázs Fórum » Általános » Pénzügy / adózás, pályázatok, hírek » KATA (kisadózó)

KATA (kisadózó)

Go down  Üzenet [1 / 1 oldal]

1 KATA (kisadózó) on 2015-12-02, 13:35

Admin

avatar
Admin
Ebben a topicban beszéljük meg a KATA-val kapcsolatos dolgokat.

Felhasználó profiljának megtekintése http://sziklaimasszazs.hu

2 Re: KATA (kisadózó) on 2016-01-07, 16:15

Tapasztalataitokat szeretném, ha megosztanátok KATA-zás illetve vállalkozás témában, annyira totál kezdő vagyok, (nem szakmailag, csak legalitás ügyben) hogy bár javaslatként felmerült a másodálláskénti tevékenykedés, de nekem az(főállás) sincs. Szoval tapasztalatok, javaslatok, információk, minden amin már Ti túlvagytok, jöhet ide nekem és a további érintetteknek segítségképp!!! előre is hálás köszönetem Nektek!!

Felhasználó profiljának megtekintése

3 Re: KATA (kisadózó) on 2016-01-07, 20:29

Admin

avatar
Admin
Sok infó van fent itt a témáról: http://nav.gov.hu/nav/ado/kata
De megpróbáltam most összeszedni a legfontosabb dolgokat:

Egyéni vállalkozás indítása ingyenes, ügyfélkapu kell hozzá, szüneteltethető és megszüntethető ügyvédi közreműködés nélkül, azaz nincsenek plusz költségek. Ha a katás egyéni vállalkozást választjuk, az adó kiszámítható, főállásban havi 50 ezer forint, mellékállásban (ha van mellette 8 órás munkaviszonyunk, vagy elértük az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy nappali tagozatos tanulók vagyunk) havi 25 ezer forint, az iparűzési adó évente 50 ezer forint.
Pár hónapja a netes elindítás kicsit változott, perpill itt lehet bejelenteni az egyéni vállalkozás megkezdését:
https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/?TARGET=EKOPTARGET

Ha vállalkozni szeretnénk, nyilván már tudjuk, hogy mi az a tevékenység, amit végezni fogunk. Ennek meg kell becsülni a várható havi bevételét, és abból kell levonni a havi 50 ezer forintot, a többi a mienk. Katás egyéni vállalkozás évi 6 millió forint árbevételig éri meg, ami havi 500 ezer ft bevételt jelent, ebből 50 ezer ft az adó, és akár havi 450 ezer forinttal azt csinálunk, amit akarunk. Ezt könnyű leírni, nyilván azt az 500 ezer forintot meg is kell keresni.

Még azt kell eldönteni, hogy áfásak legyünk vagy sem. Ha a tevékenységünket főleg magánszemélyek részére végezzük pl. manikűr vagy masszázs, akkor nem igazán éri meg áfásnak lenni, mert akkor 27%-kal leszünk drágábbak, mint akik ezt alanyi mentesként végzik. Ha cégnek végzünk tevékenységet, aki szintén áfakörös, akkor őt nem fogja érdekelni, hogy mi áfásak vagyunk, mert a kiállított számlánk áfa tartalmát visszaigényli. Ha az adott cég, akinek nyújtjuk a szolgáltatást, esetleg alanyi mentes, akkor nem fog annyira örülni a mi áfás számlánknak, mert nem vonhatja le, de azért nem veszik el az az áfa tartalom, költségként elszámolhatja. Áfakör választásánál a másik szempont, hogy milyen költségeink fognak várhatóan felmerülni. Pl. ha egy informatikus úgy dönt, hogy vállalkozást indít, és most fog venni számítógépet, szoftvert, nyomtatót, akkor azért meggondolandó, hogy ezeknek a termékeknek az áfáját vissza lehet igényelni. Ami nagyon fontos, az alanyi mentesség belföldre vonatkozik, azaz előfordulhat olyan eset, hogy ha külföldi partnernek állítunk ki számlát, áfát kell fizetni, erre tessék figyelni. Ha áfásak leszünk, választhatjuk a pénzforgalmi elszámolás lehetőségét, ami azt jelenti, hogy akkor kell befizetni az áfát, ha a kiállított számlánkat kiegyenlítették, cserében viszont akkor vonhatjuk le a bejövő költségszámlánk áfatartalmát, ha ezt mi is kifizettük a szállító részére.

Ha a vállalkozás eléri az évi 6 m forintos árbevételt (ez az áfát nem tartalmazza), akkor kötelezően áfás lesz, és 2 évig nem választhatja az alanyi mentességet. Katánál a 6 m ft felett jön a 40%-os adó, ami már annyira nem éri meg. De ha már ott tartunk, akkor érdemes elgondolkodni, hogyan tovább, más vállalkozási forma, más adózás, de indulásnak tökéletesen megfelelő a kata. Ha áfásak vagyunk, vállalkozói bankszámlanyitásra kötelezett az adott vállalkozás. Alanyi mentesként ez a kötelezettség nem áll fenn.

Amit még tudok, hogy a havi 50.000 Ft-t minden hó 12. napjáig kell átutalni, közleményben az adószámoddal.
(NAV kisadózó vállalkozások tételes adója, 100032000-01076349)

Alapnak ez már megteszi, de aki vállalkozó szeretne lenni, szerintem mindenképpen fogadjon egy könyvelőt az egészhez, nem vészes az ár (nekem 40.000 évente).

Fontos még megemlítenem, hogy figyeljétek a pályázatokat! Például mindig van olyan pályázat, amiben fiatalok kaphatnak támogatást vállalkozás indításához. Megéri kihasználni!

Felhasználó profiljának megtekintése http://sziklaimasszazs.hu

4 Re: KATA (kisadózó) on 2016-01-07, 21:14

Admin

avatar
Admin
Most olvasom: "Az újonnan alakuló egyéni és társas vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 napon belül kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni és a kamarai hozzájárulás összegét megfizetni."
itt: http://www.bkik.hu/hir/3135-Tajekoztato-a-kotelezo-kamarai-regisztraciorol

Szóval ez kötelező? Jó tudni..

Felhasználó profiljának megtekintése http://sziklaimasszazs.hu

5 Re: KATA (kisadózó) on 2016-01-08, 10:44

[quote="Admin"]Most olvasom: "Az újonnan alakuló egyéni és társas vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 napon belül kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni és a kamarai hozzájárulás összegét megfizetni."
itt: http://www.bkik.hu/hir/3135-Tajekoztato-a-kotelezo-kamarai-regisztraciorol

Szóval ez kötelező? Jó tudni..[/quote]


Igen, kötelező. És kb. semmit nem kapsz érte..... 1 év alatt 1 értesítést kaptam a BKIK-tól. A következő befizetésre történő értesítést.

Felhasználó profiljának megtekintése

Ajánlott tartalom


Vissza az elejére  Üzenet [1 / 1 oldal]

Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.